top of page

Vidste du vi havde 7 sanser?

Når vi glemmer at få alle de gode ting med i hverdagen og hvad har sanser med forandring at gøre.. Og vidste du vi havde 7 sanser...


Alle de gængse sanser som vi kender:

- Høre

- Smage

- Lugte

- Se

- Føle


Og så 2 mere:

- Krop

- Balance


Alle vores sanser spiller sammen og er afhængige af hinanden, hvis en sans ikke fungerer optimalt, er der en anden sans der kompenserer.

Vores sanser er små antenner der registrerer alt omkring os, sender signaler til vores hjerner og som gør det muligt for os, at træffe beslutninger og kommunikere med omverdenen.


Vores sanser stimuleres af vores omgivelser og vores sanser er dermed også, med til at bestemme vores følelser.


Sanser er definereret som fysiologiske og følelser som psykologiske. Men hvad sker der indeni os, når vores sanser registrerer i vores omgivelser, at der er rart at være, dufter godt og der er noget pænt at kigge på – så får vi gode og glade følelser. Er vores omgivelser triste og grå, der er koldt, lugter grimt og der er nogle der er vrede eller kede af det – så bliver vi triste, modløse og måske frustrerede.


Hvordan kan vi så blandt andet bruge vores sanser til at skabe forandring.


Vi taler alle sammen om, at det er vigtigt der er balance i livet. Balance defineres forskelligt fra menneske til menneske. For nogle er det bedste i verden at have mange projekter i gang, for andre at der er afsat tid til ro og refleksion i hverdagen - det kommer helt an på, hvordan vi via vores sanser oplever verden.


Hvis vi gerne vil sikre balance i vores hverdag, er vi først og fremmest nødt til at gøre noget for vores egen balance og trivsel.


Hvis nu forestiller os, at vores sanser påvirker vores følelser, vores følelser påvirker vores energi og humør, vores energi og humør påvirker vores opfattelse af dagen og livet, så kommer vi tilbage til, at vores opfattelse af dagen og livet påvirkes af vores sanser.


Uha – man bliver helt rundforvirret.


Når jeg sidestiller vores følelser som noget for sig selv, er det med baggrund i, at vi ikke er vores følelser, men at vores følelser, sammen med andre faktorer, er med til at hjælpe os med, at fortælle hvordan vi har det.


Så når vi vil forandring i vores liv, så skal vi hjælpe os selv med at påvirke vores sanser – og hvor kan vi starte.


Da vi er forskellige er der ikke en opskrift.. og al forandring er en proces... Vidste du godt, at den forandring man ønsker, skal man være bevidst om, og arbejde med i mellem 3-6 måneder før den er integreret som en del af dig. Og stadig, kan vi falde i vores gamle mønstre. Nu ved vi bare hvordan vi gerne vil have det istedet, og så er det lettere at komme tilbage til.


Men et sted at starte, er dagligt at begynde at notere hvor dine følelser reagerer med behag eller glæde. Når du registrerer det, så vælg den metode der passer dig bedst. Som inspiration kan nævnes; Notere i noter på telefonen, skrive dagbog, tage billeder, eller optage dine egne videoer hvor du fortæller om oplevelsen.


Du kan med fordel gøre det over en flere ugers periode så du får et bredt overblik.


Allerede her, begynder du forandringen, for du bliver bevidst om, hvordan du selv agerer og reagerer i forskellige situationer, og du flytter dit fokus til det der fungerer for dig. Ja – det kræver energi, for vilje til forandring kommer af vores motivation og lyst til at handle, der er ikke nogen der kan gøre det for dig, men der kan være nogen som støtter dig på vejen.


Og hvis du slås med andre ting samtidig, så er det en rigtig god investering at fylde sig selv op med alt det der virker. For vi skal nok blive mindet om alt det der ikke virker.

Og her skal du bruge dine sanser til at registrere dine følelser om hvor og hvornår. Kommer der eksempelvis smil på dine læber når du hører et bestemt stykke musik i radionen, oplever du behag, når du er ude og gå en tur, får frisk luft i næsen og kigget på noget grønt med øjnene.


Et sted hvor alle mine sanser kommer i spil, er ved havet, jeg kan mærke duften i næsen, høre lyden i mine ører, gå i sandet uden af falde, mærke blæsten på min hud, smage salten i luften og samle alle informationerne med mine øjne. Og jeg elsker den ro jeg får indeni. For mig er det verdens bedste sted at aflade og genoplade, hvis jeg har mange indtryk at bearbejde eller bare trænger til at tømme mit hoved.


Jo mere opmærksom du bliver, og jo mere bevidsthed du skaber omkring hvornår dine sanser aktiverer positive følelser, jo lettere bliver det for dig at opsøge det som er godt for dig.


Bevidstheden om hvad der skal til for os hver især, gør at vores egen trivsel løftes, fordi vi husker at fylde os selv op med alle de gode ting. Vi får lettere ved at sikre vores egen balance fordi vi kan mærke når der er noget der ikke fungerer for os.


Den der kender dig allerbedst er dig, og jo bedre du kender dig selv, jo lettere har du ved at sætte retning og mål i dit liv. Med retning og mål følger motivation og lyst til forandring.


Og når vi nu leger med vores sanser og hvordan de bruges aktivt i forandrings processer – så et sted vi kan starte.. Det er med at drømme... Det kan du læse mere om her https://www.vitamea.dk/faq/hvorfor-drømme-småt-når-vi-kan-drømme-stort

105 visninger

Comments


bottom of page